MOI Eemsdelta trapte dit jaar af met een bedrijfsbezoek bij Maalwerk Koffie. Leden van MOI Eemsdelta waren op een van deze eerste fysieke bijeenkomsten uitgenodigd om bij Maalwerk te komen kijken, proeven en te leren over het productieproces van koffie. Eigenaar en koffiebrander Erik Poelstra gaf een boeiende lezing over dit hele proces. Een kop koffie zal voor de deelnemers niet meer hetzelfde zijn!
Direct na binnenkomst werden we ontvangen met, hoe kan het ook anders, een lekkere bak koffie. Na een gezellig half uurtje netwerken en kletsen begon de lezing met presentatie. Bijzonder was het om de koffieboeren aan het werk te zien en een impressie te krijgen van de plantages in diverse delen van de wereld. Maalwerk Koffie heeft als importeur direct contact met de boeren en het verschil met de fabrieksbranders werd al snel duidelijk.
Voor Maalwerk staat het héle proces centraal, van koffieplant tot kopje koffie. Proeven, ruiken, voelen. Welke soorten, waarvandaan, hoe is het verwerkt. Het is allemaal belangrijk. Bij fabrieksbranders wordt de koffie direct uit de vrachtwagens in de machine gegoten. Je ruikt en ziet dus niks. Erik Poelstra liet ook nog even het verschil in kwaliteit in import zien. Sommige koffiezakken in het voorbeeld zaten vol schimmel of andere rommel. Na het branden zie je dit niet meer, echter de kwaliteit van de koffie gaat sterk achteruit. Als je dus niet zelf je koffie selecteert, maar puur op prijs inkoopt heb je misschien wel een pak arabica voor 5 euro, maar daar zit een hoop rommel doorheen.
Voor de ondernemers was daarnaast erg interessant om te zien hoe Maalwerk omgaat met de prijsstijgingen in de koffiebranche. Dit leverde veel vragen op en er kwam een mooie discussie op gang over hoe om te gaan met marktschommelingen en consumentenprijzen. Of je nou te maken hebt met slechte oogst, klimaatverandering, internationale problemen met de leveringen en/of corona, het was duidelijk dat de koffiebranche vele uitdagingen kent.
Na de uitgebreide presentatie was het tijd om zelf koffie te gaan branden. In de branderij mochten we kijken hoe dit proces in zijn werk ging en liet Erik zien hoe de koffie nou echt gebrand wordt. Tijdens de demonstratie was er ruim de tijd voor vragen en iedereen nam even de gelegenheid om foto’s te nemen en bij de brander te kijken.
Na het koffiebranden was het tijd voor het buffet. Er was lekker eten en drinken geregeld en onder het genot van een lekkere borrel sloten we de avond af. Na afloop was er voor iedereen een leuke goodiebag met koffie en meer. Al met al weer een geslaagde bijeenkomst!