Selecteer een pagina

Sinds ruim een maand huurt Robin Schuurman een flexplek in de werkruimte van MOI Eemsdelta aan de Handelskade in Delfzijl. Als HR Talent Acquisition Manager haalt hij HBO en WO geschoold civieltechnisch en bouwtalent naar grote bouwprojecten in Nederland. Als echte Delfzijlster doet hij dat sindskort vanuit de haven in Delfzijl.

Robin: “Het maakt voor mij niet zo gek veel uit waar ik werk, als ik maar niet meer in mijn eentje achter de keukentafel zit, ik heb aanspraak nodig, een beetje energie om me heen.” Voordat hij terugkwam naar zijn Delfzijlster roots heeft Schuurman de hele wereld over gereisd. Zijn loopbaan begon in Brussel bij een groot Belgisch bouwbedrijf. Toen bracht hij voornamelijk Europees HBO/WO talent naar grote projecten in het Midden-Oosten, Afrika en Europa. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid en haalt hij als ZZP-er professionals weer terug naar West-Europa.

Robin: “Het interessante werk ligt nu hier, in West-Europa. De laatste klus die ik net heb afgerond was voor een Spaans bouwbedrijf bij de aanleg van de Almerelijn bij Schiphol, dat was wel echt een uitdaging, want de werkcultuur is op dat niveau in Spanje gewoon anders dan in Nederland.”

Als Talent Acquisition Manager heeft Robin niet alleen de verantwoordelijkheid voor het werven van goed personeel, maar zet hij ook een Nederlandse HR afdeling op en adviseert hij bijvoorbeeld bij het opstellen van goede arbeidsvoorwaarden voor de Nederlandse markt; zoals een goede pensioenregeling, begeleiding van personeel of een auto van de zaak. “Uit mijn internationale ervaring weet ik gewoon waar de verschillen zitten. In cultuur en in verwachtingen van het personeel, maar ik weet ook wat buitenlandse directies en stakeholders willen. Dit neem ik allemaal mee in mijn advies.”

Met deze internationale achtergrond en brede connecties in de bouw lijkt Delfzijl een logische keuze voor Robin Schuurman vanwege het internationale karakter van de beide havens én alle bouwprojecten die er op stapel staan. Dit ligt in de praktijk echter anders. Robin: ”Ha, nee, een functie als de mijne vind je hier in het noorden eigenlijk niet. Alle grote bedrijven hebben het zoeken naar talent gecentraliseerd naar de hoofdkantoren in het westen van Nederland.” Eigenlijk zonde, vindt Schuurman, want op deze manier geef je de regie over de samenstelling van regionale teams en afdelingen uit handen.

Robin richt zich al weer op zijn volgende klus, een mooie interim-opdracht; de werving en selectie van bouwtechnisch personeel voor het Feringa project van Ballast Nedam. (De nieuwbouw van het laboratorium voor de universiteit Groningen).

Nieuwsgierig geworden? Maak kennis met Robin »