Selecteer een pagina

Ton Grimm is met zijn bedrijf Re Move neergestreken in Delfzijl. Als kersvers lid van de MOI Community spraken we over communicatie, goed leiderschap, en zijn keuze voor een tweede vestiging in Delfzijl.

“Ik ben eigenlijk trainer geworden doordat ik zelf aan een aantal trainingen heb meegedaan. Blijkbaar viel mijn enthousiasme op, want ik werd gevraagd of ik ook voor dat bedrijf wilde komen werken. Zo gezegd, zo gedaan.”

Als professioneel trainer traint Ton leidinggevenden door heel Nederland. “We hebben een onwaarschijnlijk diverse klantengroep.” Re Move geeft communicatie en leiderschapstrainingen aan o.a strandwachten, cardiologen, schilders, PGB begeleiders en nog veel meer. Ook qua bedrijfsgrootte is er erg veel variatie. Re Move werkt voor bedrijven van 3 tot 500 medewerkers en is gespecialiseerd in communicatie en leidinggeven. Er worden met name veel trainingen verzorgd binnen productiebedrijven en technische (buiten)diensten. De groepen zijn erg verschillend, maar de achterliggende problematiek is vaak hetzelfde.

“Leidinggevenden hebben nou eenmaal veel met dezelfde onderwerpen te maken. Ze moeten om leren gaan met heel veel verschillende soorten mensen, ze hebben te maken met hun eigen valkuilen en persoonlijkheid en daarnaast moeten ze taken uitvoeren zoals bijvoorbeeld functioneringsgesprekken.”

Dat leidinggeven een vak is komt Ton in de praktijk vaak tegen. Vaak worden de beste vakmensen binnen een bedrijf of organisatie uiteindelijk bestempeld tot leidinggevende. Maar iemand die heel goed is in zijn werk, is niet automatisch ook een goede leider. “Sommige mensen zijn bijvoorbeeld niet assertief genoeg, zij communiceren daardoor niet effectief en krijgen dus ook veel minder gedaan. Ik geef door middel van gerichte coaching handvatten om met al deze facetten om te leren gaan.”

Voor deze gerichte coaching en trainingen zet Ton verschillende methodes in. Zo krijgen deelnemers meer inzicht in gedragsprofielen en hun eigen kwaliteiten en valkuilen. “Uiteindelijk gaat het erom dat je als leidinggevende je doelen kunt bereiken. En dan het liefst zo effectief mogelijk. Daarbij zijn goede communicatievaardigheden en reflectievermogen onmisbaar.”

De uitdagingen liggen bij ieder bedrijf weer anders. Een groot productiebedrijf met 500 medewerkers in Rotterdam waar ook veel anderstaligen werken heeft andere communicatie uitdagingen dan de groep strandwachten die effectief willen samenwerken. Ton: “Ik zie het als heel veel soorten soep van één basispakket. De ingredienten zijn anders gerangschikt, maar in de basis is het leren leidinggeven en communiceren voor iedereen hetzelfde.”

Naast zijn werk als trainer zit Ton ook in zijn vrije tijd niet stil. Anderhalf jaar geleden verhuisde hij van Drenthe naar Delfzijl en inmiddels heeft hij een tweede vestiging geopend in Delfzijl. “Ik val van de ene in de andere verbazing. Delfzijl is echt bezig een mooie zwaan te worden. Ik voel me hier thuis, ik heb zelfs een bootje gekocht.” Omdat hij zijn kantoor liever niet aan huis wilde huurt Re Move een kantoor in de MOI Eemsdelta ruimte aan de Havenkade. “Een prachtplek, en alles erop en eraan. Daarbij spreekt het me aan dat er een community bij zit, ik hoop hier veel bedrijven te leren kennen.”

Kijkend naar de bedrijvigheid in Delfzijl en ook in de Eemshaven ziet Ton veel kansen. Zijn huidige klantenkring sluit perfect aan bij wat er zich in deze regio aan het ontwikkelen is. “Ik weet dat ik bij ieder bedrijf tussen de 10 en de 500 mensen iets zinvols kan betekenen, en dat ze daar dan blij mee zullen zijn.”

Daarnaast ziet hij het als een groot voordeel dat hij met zijn bedrijf nu ook daadwerkelijk in Delfzijl is gevestigd. “Je ziet toch vaak dat trainers en adviseurs ‘van buiten’ worden ingevlogen en dan komen vertellen ‘hoe het allemaal beter moet’. Ik denk dat het een voordeel is dat ik hier gewoon woon. Dan kom je toch anders binnen op de werkvloer.”

Wil je een keer kennismaken met Ton? Kom dan eens naar een van onze bijeenkomsten of kijk voor meer informatie op www.re-move.nl