Selecteer een pagina

Afgelopen week spraken we met Constance Schipper, nieuw lid van MOI Eemsdelta en eigenaar van Schipper op Koers, een coaching-, training- en adviesbureau voor persoonlijke en professionele groei.

Schipper op Koers is de tweede onderneming van Constance Schipper die, als registeraccountant, concerncontroller en trainer, ruim haar sporen heeft verdiend.

“Ja het is voor mij niet de eerste keer inderdaad. Maar het is al wel lang geleden hoor. In 2009 ben ik uit dat bedrijf gestapt en heb tot nu toe in loondienst gewerkt. Dat doe ik nog steeds, maar ik heb duidelijk een stapje terug genomen om ruimte te maken voor de start van mijn nieuwe bedrijf.”

Nadat ze uit haar eerste bedrijf (een gezamenlijk accountantskantoor) stapte ging Constance aan de slag als concerncontroller voor diverse grote partijen. Dit werk doet ze nu nog steeds met veel plezier, maar hierin is ze niet standaard. Zo focust ze zich met name op risicomanagement en strategische (financiële) vraagstukken én coacht ze ondertussen niet alleen als leidinggevende, maar heeft ze ook veel studenten van de Hanzehogeschool gecoacht en daar lesgegeven.

“Ja, dat coachen en trainen bracht voor mij zoveel extra’s met zich mee. Inhoudelijk kan het binnen de accountancy en controlwereld om regels gaan, maar veranderingen of beweging kun je alleen maar realiseren door oog te hebben voor de mens. Dit is iets wat ik zelf altijd heel belangrijk heb gevonden en juist in het coachen kwijt kon. Toen dacht ik, waarom maak ik daar niet gewoon mijn werk van?”

Ook als coach is Constance geen standaard lifestyle of ervaringsdeskundige zoals je ze nu zo vaak (vooral op instagram) op ziet ‘poppen’. Opleiding en achtergrond zijn voor haar erg belangrijk en waardevol. Dit maakt dat ze zich kan onderscheiden in een beroepsgroep waar momenteel een wildgroei plaatsvindt van zelfbenoemde experts en ervaringscoaches.

“Ja die wildgroei in coaches is heel jammer voor het vakgebied. Ik denk dat naast ervaring ook opleiding erg belangrijk is. Niet dat je zonder een opleiding het niet kan, maar het modebegrip maakt de markt erg ondoorzichtig. Je weet niet meer goed bij wie je nou terecht komt en of die persoon jou écht verder kan helpen. Want dat is uiteindelijk waar het om draait.”

Als tip geeft Constance aan om te kijken of iemand is aangesloten bij NOBCO of NOLOC. Dit zijn twee instanties die geschoolde coaches vastleggen. Zo kun je zien of iemand geaccrediteerd is of niet.

Daarnaast kun je inhoudelijk kijken naar overige educatie van een persoon. Zo kan iemand die begrijpt en weet wat jou bezighoudt je waarschijnlijk beter coachen dan een persoon die een andere soort achtergrond heeft. Wees er dus bewust van waar je zelf naar op zoek bent. “Daarnaast moet je als persoon ook gewoon een klik hebben met je coach. Dat werkt vaak gewoon het best. Ik heb zelf nog niet meegemaakt dat die klik er niet is, maar in zo’n geval zou ik eerst verder doorvragen en toetsen. Is de klik er echt niet, dan moet je het niet doen. Ook niet als coach.”

“Bovendien vind ik het persoonlijk erg belangrijk dat je als mens niet stil blijft staan, zowel in je werk als je persoonlijke ontwikkeling. Dus niet klakkeloos doen wat je al jaren doet, maar jezelf blijven ontwikkelen. .

Als nieuw MOI-lid hoopt Constance vooral op veel nieuwe contacten en een mooie wisselwerking in het netwerk. Ze heeft zelf al een groot netwerk, maar dat zit vooral in haar beroepsgroep en concentreert zich rond de stad Groningen. In haar eigen omgeving bestaat haar netwerk vooral uit persoonlijke connecties.

“Het is voor mij een hele leuke stap om ondernemers te leren kennen in de regio. Daarbij denk ik ook dat ik iets kan bijdragen met mijn kennis over coaching, strategie en ondernemen. Ik ben van nature goed in netwerken, ik ben niet elke week op een borrel ofzoiets, maar ik ben vooral gericht op de relatie, geïnteresseerd in anderen en maak makkelijk contact.”

Constance Schipper geeft coaching, training en advies voor werken en leven met meer plezier. Op haar website www.schippperopkoers.nl kun je meer lezen en contact opnemen. Wil je Constance een keer ontmoeten? Neem dan contact op of kom dan naar een van de bijeenkomsten van MOI Eemsdelta, grote kans dat ze daar rondloopt!