Selecteer een pagina

Maalwerk Koffie van Erik Poelstra startte begin 2020 met de opening van de eigen koffiebranderij in Delfzijl. Eindelijk een eigen pand, een eigen koffiebrander en een mooi verbouwd kantoor met showroom en proeverij. Het vinden van een geschikte locatie was een hele tour voor Erik Poelstra, die vanwege de aanschaf van een eigen brander opeens als industrie categorie 5 werd aangemerkt. Vanwege de geur mag hij niet te dicht bij bewoning zijn zaak vestigen.

Vlak voor de coronacrisis begon was alles rond; tijd voor een feestje, alleen dat kon er helaas niet meer komen. In plaats daarvan kwam de eerste lockdown. Erik vaste klantenkring, de horeca, kreeg samen met de cultuur- en evenementensector financieel de hardste klappen te verwerken.

“Tja,” zegt Erik lachend aan de telefoon, “het was een turbulent jaar op alle fronten, maar ik leef nog en ik ben er nog steeds als startende ondernemer”. Maalwerk Koffie heeft, tegen de stroom in, 2020 positief afgesloten; met veel perspectief voor de toekomst én in de zwarte cijfers.

“Zakelijk gezien was het een reset.” vertelt Erik. “Er moest veel creativiteit bij en ik ben me op MKB en retail gaan richten met mijn koffie. Daarnaast heb ik veel te danken aan mijn netwerk.”

Dat netwerk is het afgelopen jaar flink uitgebreid. Was het eerst vooral horeca en een paar MKB-ers waar vooral grote hoeveelheden koffie naartoe gingen, inmiddels levert Maalwerk kleinere hoeveelheden aan veel meer klanten.

“Je merkt dat mensen het leuk vinden dat er zo dichtbij een koffiebranderij zit, dat maakt toch dat ze graag bij je kopen. Ook waarderen andere ondernemers het ondernemerschap en willen ze allemaal graag de lokale economie versterken. De gunfactor is daardoor hoog bij mij.”

Het richten op een andere bedrijfstak was iets dat wel in de planning lag, maar eigenlijk pas veel later. Maalwerk Koffie wilde eerst een sterk merk creëren door zichtbaar bij veel lokale horeca te leveren. Het MKB was daarbij niet in eerste instantie een pijler. Erik: “Ik merk dat het bedrijf nu eigenlijk sterker is geworden, de balans die ik pas na 5 jaar had verwacht tussen de verschillende takken is versneld. Dat geeft een fijner gevoel als ondernemer, want nu heb ik meerdere takken waaraan ik kan leveren, als het even ergens wat minder gaat is dat voor mij nu niet meer zo’n probleem.”

Hoe het richten op een andere tak in zijn werk gaat is eigenlijk heel simpel volgens Erik. “Gewoon bellen, langsgaan en je verhaal doen.” Daarin ziet hij geen verschillen met hoe het eerder ging. Alleen het fysiek afspreken is lastiger geworden, en de hoeveelheden zijn wat kleiner omdat op veel bedrijven de kantines nog niet open zijn.

Voor de komende periode staan er veel leuke projecten in de steigers. Er openen een paar nieuwe horecazaken waar Maalwerk straks op het menu staat, de terrassen zijn weer geopend en er wordt weer voorzichtig gekeken naar fysieke bijeenkomsten en vergaderingen. Voor Maalwerk betekent dat in ieder geval dat er weer meer koffie wordt besteld.

“Ik heb sinds 1 april zelfs iemand in dienst om me te helpen. Via een integreringstraject help ik iemand aan werkervaring en hij helpt mij mee in de branderij. Zo help je ook de maatschappij weer een stukje vooruit.”

Maalwerk Koffie is gevestigd in Delfzijl. Via de webshop zijn de koffie’s te bestellen. Ook is Maalwerk verkrijgbaar bij een aantal lokale supermarkten.

www.maalwerkkoffie.nl